Ιστορικό Ίδρυσης Συλλόγου
Η Αριάδα το 1935 παύει να είναι αυτόνομη Κοινότητα (ΦΕΚ 2084/35 ) και ανήκει Διοικητικά ως οικισμός στην Κοινότητα Αμπελακίου που ήδη υφίσταται από το 1912. Από το 1998 ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελακίου λόγω κατάργησης των κοινοτήτων και ευρύτερα στο Δήμο Αμφιλοχίας.
Στην Αθήνα από το 1966 υπάρχει η Αδελφότητα των Απανταχού Αμπελακιωτών – Πολιτιστικός Σύλλογος που εκπροσωπούσε όλους τους χωριανούς καταγομένους από την Κοινότητα Αμπελακίου, με έδρα το Γαλάτσι Στα χρόνια της Δικτατορίας 1967 – 1974 είχε ανασταλεί η λειτουργία του. Το 1974 άρχισε να επαναλειτουργεί. Το 1985 υπήρξε σοβαρό πρόβλημα λόγω αδυναμίας και απροθυμίας εκλογής Δ.Σ. σε δύο (2) άκαρπες Γεν.Συνελεύσεις. Μετά την προσπάθεια και επικοινωνία του τότε Προέδρου με μεγάλη προσφορά Μπανούλα Θεοδώρου η τρίτη Γεν.Συνέλευση εξέλεξε Δ.Σ. με συμμετοχή δύο (2) Αριαδιτών, του Ματσίκα Κώστα (Πρόεδρος) , Κάππας Νώντας (Γραμματέας). Στα επόμενα 17 χρόνια υπήρξε σημαντική δραστηριότητα μέχρι το 2003, που ο Σύλλογος έπαυσε να λειτουργεί. Στα χρόνια αυτά συμμετείχαν στο Δ.Σ. εκτός των παραπάνω Αριαδίτες Ζάγκας Χρήστος Ζαραϊδώνης Χρήστος, Ζούλας Θωμάς (1985 – 1998).
Το 1985 σε καφενείο Γκύζη σε συνάντηση μικρού αριθμού Αριαδιτών έγινε συζήτηση για μελλοντική ίδρυση Συλλόγου Αριαδιτών, αφού ο Σύλλογος Αμπελακίου δεν επικοινωνεί με Αριαδίτες. Επικράτησε η άποψη να δραστηριοποιηθούμε ως Αριαδίτες στον υπάρχοντα ενιαίο Σύλλογο κρίνοντας ακατάλληλο το χρόνο ίδρυσης συλλόγου Αριαδιτών. Μέσα από τον ενιαίο Σύλλογο μπορούνε κυρίως οι νέοι να γνωρισθούν μεταξύ τους, που λόγω της έκτασης της κοινότητας μεγάλωναν σε τρία χωριά Αριάδα – Αμπελάκι – Κάμπος.
Το 1997 ο τότε Πρόεδρος Κάππας Νώντας έθεσε σε συζήτηση και ψηφοφορία πρόταση μεταφοράς στην ΟΣΥΒΑ Αθήνα της έδρας από το Γαλάτσι για συμμετοχή των χωριανών Αθήνας και ευκολότερης προσέγγισης αλλά λόγω του μεγάλου ποσού ετησίως (700.000 δρχ.) για ενοίκιο αίθουσας. Τα χρήματα δε από επιχορηγήσεις ετησίως (1.000.000 δρχ) θα αποταμιεύονταν για μελλοντική αγορά γραφείου στο κέντρο. Ήδη ο Κάππας (1996) ήταν στο γραφείο Υφ.Εθν.Οικονομίας και εξασφάλιζε επιχορήγηση. Η πρόταση του απερρίφθη (3 ψήφοι υπέρ) και η έδρα παρέμεινε στο Γαλάτσι με αποτέλεσμα να συντελέσει στα επόμενα 4 χρόνια στην διάλυση του Συλλόγου. Το 2000 υπάρχει πρόβλημα τεράστιο λόγω αδυναμίας εκλογής Δ.Σ. συμμετοχής και οικονομικού κόστους της αίθουσας. Με πρωτοβουλία Κάππα Νώντα έγινε συγκέντρωση νέων στο Γαλάτσι και εκλέχθηκε Δ.Σ. με Πρόεδρο την Νταλαγιώργου Ιωάννα (μέλος χορευτικού). Το 2003 τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα και ο Σύλλογος έπαυσε να λειτουργεί. Από 2000-2004 ο Κάππας Νώντας εκπρόσωπος του Συλλόγου, εξελέγη στην ΟΣΥΒΑ και στη συνέχεια στο Κεντρικό Συμβούλιο ΠΑΝΣΥ – Συνομοσπονδίας των Συλλόγων Αιτωλ/νάνων Αθήνας. Διετέλεσε 2000-2002 Β΄ Γραμματέας και 2002-2004 Ταμίας με σημαντική συμβολή στην Αγορά του κτιρίου Μεγάρου Τρικούπη , όπου στεγάζονται ΠΑΝΣΥ – 5 Ομοσπονδίες – Σύλλογοι.
Στην Αθήνα τρεις χωριανοί Αριαδίτες συνομήλικοι, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν στην Αριάδα, ο Διαμάντης Χρήστος, Κάππας Νώντας και ο Μπαμπάτσικος Γρηγόρης έχοντας αναπτύξει δυνατή φιλία, συναντώνται και επικοινωνούν τα χρόνια αυτά και συζητούν για το χωριό έχοντας ζωντανές αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Μετά από συζήτηση απεφάσισαν να κάνουν προσπάθεια συνάντησης χωριανών Αριαδιτών στην ταβέρνα του Γρηγόρη Κερατσίνι. Έτσι το 1997 διοργανώνουν προσκαλώντας χωριανούς και φίλους συγγενείς Κυριακή μεσημέρι συνάντηση που είχε απήχηση και παρουσία χωριανών σε συγκινητική πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα, χωρίς τότε να υπάρχει σκέψη για ίδρυση Συλλόγου Αριαδιτών. Αυτή η πρώτη συνάντηση –επικοινωνία αποτέλεσε καθοριστική αφετηρία για τις δύο επόμενες που έγιναν το 1998 και 1999 στην ταβέρνα Χάϊδος του Γρηγόρη με καφέ φαγητό χορό σε ευχάριστη ατμόσφαιρα νοσταλγίας. Ακολούθησαν δύο ανταμώματα στο χωριό στο καφενείο του Κάππα Γ. Την γιορτή της Παναγίας 15 Αυγούστου απολείτουργα με καφέ ουζάκι φαγητό που κατέληξαν σε γλέντι. Το τελευταίο αντάμωμα στο χωριό έγινε το 2003 με μεγάλη συμμετοχή χωριανών με ενθουσιασμό και πολύ κέφι. Στην προετοιμασία συμμετέχουν ακόμη ο Θωμάς Τσακνής, ο Ζαραϊδώνης Σπύρος και ο Ιπποκράτης Ιωαννίδης, γαμπρός από Δράμα του Γ.Κάππα, σύζυγος της Μαρίας. Ο Νώντας, ο Χρήστος και ο Γρηγόρης επισκεπτόμενοι το σχολείο έθεσαν μελλοντικό στόχο να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα για την διοργάνωση εκεί μελλοντικών εκδηλώσεων του Συλλόγου που από την άνοιξη είχαν δρομολογηθεί ενέργειες για την ίδρυση του, αφού η μεγάλη συμμετοχή χωριανών στα ανταμώματα είχαν δημιουργήσει ώριμες συνθήκες για την ίδρυση Συλλόγου και σε συνάρτηση με την διακοπή λειτουργιάς του Συλλόγου του Αμπελακιωτών. Έτσι την άνοιξη του 2003 απεφασίσθη η δημιουργία ίδρυση του Συλλόγου μας που θα έχει τρεις (3) βασικούς στόχους: 1) την επικοινωνία μεταξύ των χωριανών και την καταγραφή τους αρχικά των Αθηναίων , 2) την διοργάνωση κάθε χρόνο ανταμώματος στο χωριό την ημέρα της Παναγίας για επικοινωνία κατοίκων Αριάδας και χωριανών Αθήνας και άλλων περιοχών 3) την συμβολή του Συλλόγου και την διεκδίκηση από το Δήμο στήριξης του χωριού και εξωραϊσμού του.
Δημιουργήθηκε 7μελής Διοικούσα Επιτροπή από τους: Διαμάντη Χρήστο, Ζάγκα Δημήτριο, Ζαραϊδώνη Ελένη, Κάππα Νώντα, Μπαμπάτσικο Γρηγόρη, Τάτση Αγλαϊα και Τάτση Αθανάσιο.
Η επιτροπή ανέλαβε τα εξής: 1) την σύνταξη καταστατικού με την συλλογή εικοσιένα (21) και πλέον υπογραφών, 2) Την καταγραφή των χωριανών , δημιουργίας αρχείων χωριανών Αθήνας, Δ/νσεις, τηλέφωνα, 3) την κατασκευή σφραγίδας του Συλλόγου , 4) την προετοιμασία , προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης μετά ολοκλήρωση των άνω τριών στόχων και εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου – Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Ανετέθη λόγω εμπειρίας στον Κάππα Νώντα να συντάξει το καταστατικό με εξεύρεση Δικηγόρου και συλλογή υπογραφών χωριανών που να αντιπροσωπεύουν οικογένειες. Απεφασίσθη η ονομασία του Συλλόγου να είναι: «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αριαδιτών Βάλτου Αιτωλ/νίας» με έδρα την Αθήνα. Μετά την σύνταξη καταστατικού με την συνδρομή του Δικηγόρου συμπατριώτη Αλ. Καλοσπύρου, ψηφίσθηκε στην Καταστατική Γενική Συνέλευση των είκοσι τριών ιδρυτικών μελών του που υπογράφουν την 11 Μαΐου 2003 και κατετέθη τον Ιούνιο του 2003 στο Πρωτοδικείο. Στο άρθρο: Σκοποί του Συλλόγου, συμπεριελήφθηκαν προτάσεις που αφορούν το χωριό του χωριανού μας Ζάγκα Χρήστου.
Το καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου μας αρ.μητρώου 24806, αρ. απόφασης καταχώρησης 544/22-9-2003 με 20 άρθρα παρελήφθη από το μέλος της Επιτροπής Κάππα Νώντα το Νοέμβριο του 2003.
Το Καταστατικό αναφέρει τους σκοπούς και στόχους του Συλλόγου , καθώς και την λειτουργία του Δ.Σ. και του Συλλόγου. Επειδή ένας από τους βασικούς σκοπούς της ίδρυσης του Συλλόγου είναι η επαφή με το χωριό και τους κατοίκους του, καθιερώνεται το ετήσιο αντάμωμα των Αριαδιτών στην Αριάδα την γιορτή της Παναγίας και αυτό προβλέπεται στο καταστατικό άρθρο 14 και ο Σύλλογος γιορτάζει την ημέρα αυτή.
Η Διοικούσα Επιτροπή ολοκληρώνοντας το έργο της το Δεκέμβριο του 2003 όρισε προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη Καταστατική Γενική Συνέλευση την 4η Ιανουαρίου 2004 στα γραφεία της ΟΣΥΒΑ Λεωνίδου 20 Κυριακή πρωί για την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και Τριμελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν ως μέλη 35 χωριανοί μας.
Η Διοικούσα Επιτροπή ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ανέγνωσε την έκθεσή της που υπογράφεται από τα επτά (7) μέλη της. Υπήρχε διάχυτη ικανοποίηση για την ίδρυση του Συλλόγου και την εκλογή του πρώτου Δ.Σ. Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση του Διαμάντη Χρήστου, η Διοικούσα Επιτροπή να αποτελέσει το πρώτο Δ.Σ. Ο Κάππας Ν. πρότεινε και έγινε δεκτό , αφού η Διοικούσα Επιτροπή θα είναι το νέο Δ.Σ., να μην γίνει ψηφοφορία, θα πρέπει όμως για να είναι συμβατή, σύμφωνα με το Καταστατικό, η διαδικασία, να επιλεγεί Εφορευτική Επιτροπή και να συνταχθεί πρακτικό με τα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-4 χρόνια με συμμετοχή νέων.
Ο Διαμάντης Χρήστος ζήτησε να εξαιρεθεί από μέλος του Δ.Σ., λόγω έλλειψης χρόνου, που έγινε κατανοητό. Θα είναι αναπληρωματικό μέλος.
Επίσης εξαίρεση ζήτησε από μέλος του Δ.Σ. ο Κάππας Νώντας, λόγω ότι υπηρετεί στο γραφείο του Υπουργού Μεταφορών, Βουλευτή Αιτωλ/νίας Βερελή Χρ. και θα είναι καλό στο ξεκίνημα του Συλλόγου να μην είναι μέλος του Δ.Σ. Εγινε αποδεκτό. Θα είναι αναπληρωματικό μέλος. Προτάθηκε για τακτικό μέλος Δ.Σ. ο Τσακνής Θωμάς που συμμετείχε εθελοντικά με προσφορά έργου στα ανταμώματα και θα μπορεί να προσφέρει. Τέλος προτάθηκε ο Γυρνας Θωμάς για μέλος του Δ.Σ. Αναπληρωματικό μέλος θα είναι ο Ζαραϊδώνης Κώστας. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή τακτικά μέλη είναι: ο Κολοκυθάς Κώστας , ο Ζυγούρης Ιωάννης και Κάππας Θεόδωρος. Αναπληρωματικά μέλη: Ο Διαμάντης Λ Κων/νος. Ακολούθησε η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής με μέλη: Γυρνά Γιώργο, Ζαραϊδώνη Σπύρο, Διαμάντη Τηλέμαχο. Μετά τα ανωτέρω η Γενική Συνέλευση θεώρησε σωστό ότι για πρόεδρος του Συλλόγου του πρώτου Δ.Σ. , ο πιο κατάλληλος είναι ο Μπαμπάτσικος Γρηγόρης. Το πρώτο Δ.Σ. μετά συζήτηση μεταξύ των μελών του συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Μπαμπάτσικος Γρηγόρης, Αντιπρόεδρος: Τάτσης Αθανάσιος, Γραμματέας: Τάτση Αγλαία, Ταμίας: Ζαραϊδώνη Ελένη, Ειδ. Γραμματέας: Ζάγκας Δημήτριος, Μέλη: Γυρνάς Θωμάς και Τσακνής Θωμάς.
Αυτό είναι το ιστορικό ίδρυσης του Συλλόγου μας πριν 12 χρόνια και των χωριανών που είχαν συμμετοχή.
Το πρώτο Δ.Σ. έθεσε τις βάσεις για την πορεία του Συλλόγου και την επίτευξη των στόχων του. Οι χωριανοί μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για να διατηρείται ζωντανός και δραστήριος ο Σύλλογος στα χρόνια λειτουργίας του. Από την εκλογή του πρώτου Δ.Σ. και μετά ο Μπαμπάτσικος Γρηγόρης συμμετείχε στο Δ.Σ. για 5 θητείες έως το 2014 (6 χρόνια Πρόεδρος, 4 χρόνια μέλος) προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στο Σύλλογό μας. Ως αντιπρόσωπος του Συλλόγου εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΣΥΒΑ 2009-2011.
Ο Διαμάντης Χρήστος με καλλιέργεια, ευγένεια και δραστηριότητα, χαμογελαστός πάντα, δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς (2007) για το μεγάλο ταξίδι από κοντά μας. Ευτύχησε να δει την ίδρυση του Συλλόγου, που ήθελε πολύ και στο χωριό του που αγαπούσε πολύ να ανταμώνουν οι χωριανοί του μέσα από δραστηριότητες του Συλλόγου. Το έργο του συνεχίζει η κόρη του Ιωάννα, ως μέλος του Δ.Σ.
Ο Κάππας Νώντας εκπροσωπώντας το Συλλόγο έχει πολιτιστική δράση από το 2005 εκλεγόμενος μέχρι σήμερα αντιπρόσωπος στην ΟΣΥΒΑ και ΠΑΝ.ΣΥ. Το 2006-2008 Γραμματέας ΠΑΝ.ΣΥ. είχε την πρωτοβουλία και ευθύνη επισκευής διαμόρφωσης γραφείων ΠΑΝ.ΣΥ. που στεγάζονται Ομοσπονδίες –Σύλλογοι Αιτωλ/νίας. Είναι γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου ΟΣΥΒΑ και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ΠΑΝ.ΣΥ. Συμμετέχει στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Επιθυμία όλων είναι ο Σύλλογος να παραμείνει δραστήριος υλοποιώντας τους σκοπούς και τους στόχους που τέθηκαν από την ίδρυσή του. Απαιτείται συμμετοχή όλων μας στις Γενικές Συνελεύσεις , στο Δ.Σ. και στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Θα πρέπει να βάλουμε στόχους μακροπρόθεσμους κυρίως ό,τι αφορά το χωριό. Να έχομε μεταξύ μας σχέσεις αλληλεγγύης. Να βάλουμε την προσωπική μας δημιουργικότητα στην υπηρεσία του συνόλου, του Συλλόγου. Να κάνουμε κριτική, αλλά να τονίζουμε το καλό. Να τηρούμε το καταστατικό που μας οδηγεί με ασφάλεια χωρίς τριβές στους σκοπούς του Συλλόγου. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.