ΠΟΛΕΜΟΙ: ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ - ΚΟΡΕΑ

Εκατό χρόνια μετά τους αγώνες και θυσίες των Αριαδιτών αγωνιστών του 1821 νέοι άνδρες από το Μικρό Χωριό της Αριάδας προσφέρουν στο κάλεσμα της πατρίδας το αίμα τους και τη ζωή τους στους πολέμους που ακολουθούν. Ηρώο – Μνημείο των πεσόντων με αναγραφή ονομάτων και έτους θανάτου υπάρχει στον περίβολο της εκκλησίας Αγίου Αθανασίου.

Τα στοιχεία των πεσόντων καταγράφησαν από τα ατομικά δελτία απωλείας τους που δόθηκαν από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γ.Ε.Σ.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 1919-1922 – ΠΕΣΟΝΤΕΣ

Γυρνάς Χρήστος του Βασιλείου σκοτώθηκε το 1922 στο Ευρέτ Μ. Ασίας.

Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΕΣΟΝΤΕΣ – ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Κάππας Γεώργιος του Νικολάου, στρατιώτης του 25 Σ.Π., γεννηθείς στην Αριάδα το 1908, έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος υπέρ πατρίδος στη μάχη της Μπολένας ΒΑ της Χειμάρας κατά των Ιταλών στρατευμένων την 26η Ιανουαρίου 1941.
Τραυματίες με αναπηρία: Νίκος Μπαμπάτσικος – Νίκος Τάτσης.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ – ΠΕΣΟΝΤΕΣ

1) Κούτσικος Ανδρέας του Αθανασίου, αντάρτης στον Ε.Ο.Ε.Α. – ΕΔΕΣ Αρχηγείο Βάλτου. Συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε την 17η Απριλίου 1944.
2) Τσόλκας Γεώργιος του Αργυρίου, γεννηθείς στην Αριάδα το 1912. Ταγματάρχης του Στρατού του Βου ΕΤΠ, έπεσε μαχόμενος στη μάχη Βουλγαρέλι ΄Αρτας την 14η Νοεμβρίου 1948.
3) Ζαπαντιώτης Απόστολος του Θεμιστοκλέους, στρατιώτης του 73 ΕΤΠ, γεννηθείς το 1922 στους Αμοργιανούς Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Πέθανε στο Διδυμότειχο ΄Εβρου, λόγω τραυματισμού του από έκρηξη νάρκης στην Περιφέρεια Τζιβά Κουρού στις 30 Οκτωβρίου 1949.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΟΡΕΑΣ

Ο Κούτσικος Απόστολος του Μάνθου, στρατιώτης του Ελληνικού Τάγματος, πολέμησε με στρατεύματα του ΟΗΕ υπέρ της Νότιας Κορέας που είχε καταληφθεί από ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας που ήταν στην επιρροή της Ρωσίας.