ΑΡΙΑΔΑ ΒΑΛΤΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Γωγραφική Θέση - Φυσικά Χαρακτηριστικά

Η Αριάδα, μεγάλο και παλιό χωριό, μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, ανήκει στην πρώην επαρχία Βάλτου της Ακαρνανίας του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Σήμερα είναι οικισμός με λίγους κατοίκους της τοπικής Κοινότητας Αμπελακίου του Δήμου Αμφιλοχίας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού, βορειοανατολικά της πόλης Αμφιλοχίας σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχει από αυτή 17 χιλμ. Ο δρόμος από Αμφιλοχία – Αμπελάκι –Αριάδα είναι άσφαλτος. Από το Αμπελάκι απέχει 8 χιλμ. Συνδέεται οδικά επίσης με άσφαλτο με την Βαρετάδα (2015). Η Αριάδα συνορεύει με τα χωριά Αμπελάκι, Σαρδινία, Χαλκιόπουλοι, Γιαννόπουλοι, Μαλεσιάδα. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κούτουπα ύψους 600 μ. περίπου κατά μήκος μίας υπερυψωμένης λωρίδας γης , που ξεκινά από την ρίζα του Κούτουπα και εκτείνεται προς Δυσμάς μέχρι θέση Σταυρός μήκους περίπου 1600 μ. πλάτους 400 με απότομες καταπτώσεις στις δύο κατά μήκος πλευρές, προς Βορρά και Νότο σχηματίζοντας βαθιές χαράδρες στο βάθος των οποίων σχηματίζονται και ρέουν χείμαρροι, ρέματα. Το ένα δε ρέμα προς βορρά στρέφει προς νότο στη θέση Σταυρός και ενώνεται με το νότιο ρέμα και σαν ένα ποτάμι ρέουν προς τον Αμβρακικό , αφού ενωθούν στην Στεργιανάδα με την Φτερούλα, άλλο ρέμα μεταξύ Καστρί και Αμπελακίου.

Απέναντι προς βορρά του βόρειου ρέματος και του χωριού βρίσκονται τα Αμπέλια, πεδινή έκταση και πάνω της υψώνεται στα 600 μ. το βουνό Πύργος. Το τοπίο είναι άγριο και μαγευτικό. Η πλαγιά από το χωριό μέχρι το βορεινό ρέμα είναι κατάφυτη με πλατάνια , πουρνάρια, φελίκια, κουμαριές, ρίκια, σκίνους, σερμεντζέλες. Όλη η περιοχή είναι κατάφυτη.

Ανεβαίνοντας προς τον Κούτουπα σε χωμάτινο δρόμο είναι ορατός ο Αμβρακικός και τα Ακαρνανικά όρη. Το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι μαγευτικό. Το χωριό είναι ορατό από την θέση Παληαυλή στην Εθνικό Οδό και από το λόφο Καστρί στη διαδρομή Αμπελάκι –Αριάδα.

Ο οικισμός του χωριού καταλαμβάνει έκταση περίπου 60 στρέμματα. Είναι κατάφυτος από δένδρα (πλατάνια). Στη Νότια πλευρά του χωριού υψώνεται μικρός λόφος (Ράχη) με τον Αη-Θανάση στην κορυφή του. Γύρω υψώνονται ο Κούτουπας Ανατολικά και ο Πύργος Βόρεια. Το τοπίο άγριο προς Νότο με την βαθιά χαράδρα λίγα μέτρα από την εκκλησία και το ηλιοβασίλεμα μαγευτικό.

Η θέση του χωριού εξασφάλιζε στους κατοίκους την ασφάλεια , αφού λόγω των μεγάλων καταπτώσεων στις τρεις πλευρές του είναι απρόσιτο από τις χαμηλότερα πεδινές περιοχές. Γι’ αυτό ήταν και καταφύγιο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εξασφάλιζε στους κατοίκους του νερό, ξυλεία για την φωτιά αλλά και για τις οικοκατασκευές. Παρέχει ακόμη τροφή για τα ζώα (κτηνοτροφία) και κυνήγι. Έχει πολύ καλό κλίμα για κάθε καλλιέργεια. Καταμεσής στο χωριό διασχίζει ένα μικρό ρέμα ο «Καπρίλας», το οποίο τα τελευταία χρόνια τεχνητά έχει αλλάξει κατεύθυνση ροής. Στο κέντρο του χωριού και στο μέσον του έγινε πλατεία πλακόστρωτη, που μέχρι πριν λίγα χρόνια γίνονταν από τον Σύλλογό μας οι εκδηλώσεις του ανταμώματος.